Opleidingen

Caecilia’s eigen Muziekschool

Een instrument leren bespelen? Dat kan bij Caecilia!

Muziek maken is een leuke hobby. Bovendien blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken dat muziek ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen (zie het artikel verder op deze pagina). Samen muziek maken, bijvoorbeeld in een orkest, versterkt bovendien het groepsgevoel en de discipline.

Wij leiden leerlingen op met als doel dat zij gaan meespelen in één van onze orkesten of in de slagwerkgroep. Wanneer het niveau daarvoor voldoende is, is het de bedoeling dat zij ook daadwerkelijk mee gaan spelen.

Leerlingen krijgen privé-les van professionele leraren, gespecialiseerd in slagwerk, dwarsfluit, koper- of houtinstrumenten. De lessen van een half uur worden éénmaal per week gegeven. Per jaar krijgt een leerling 40 lessen. Een instrument leren bespelen kan vanaf de leeftijd van ongeveer 8 á 9 jaar (afhankelijk van het kind en het instrument).

Na ongeveer anderhalf jaar (afhankelijk van het instrument) zijn de meeste leerlingen zover dat ze mee kunnen spelen in het jeugdorkest of bij de slagwerkgroep. Daar leren ze met anderen muziek te maken. Samen muziek maken is tenslotte waar het in onze vereniging om gaat. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is deelname aan de landelijk erkende examens. Een leerling heeft twee tot drie jaar les nodig om deel te nemen aan het A-examen. Eenmaal per jaar in het voorjaar wordt een presentatieavond gehouden waarbij leerlingen een aantal stukjes spelen, en leraren en de opleidingscommissie uitleg kunnen geven over de opleiding bij de vereniging.

Een instrument bespelen is geen goedkope hobby, maar voor leerlingen jonger dan 18 jaar hebben we verenigingskorting. Daarnaast krijgt de leerling het instrument in bruikleen van de vereniging, dit hoeft niet zelf aangeschaft te worden. Informeer gerust vrijblijvend naar onze tarieven.

Weet uw kind nog niet of het een instrument wil gaan spelen of welk instrument te kiezen? Lees dan de informatie over onze kennismakingscursus Muziek.

Ook volwassenen kunnen les krijgen bij Caecilia, als beginner, om het bespelen van uw instrument weer op te pakken of om uw niveau te verhogen.

De organisatie van de opleidingen is in handen van de opleidingscommissie: Inge v.d. Heuvel, Jelle Gielesen, Annelies Janssen en Marielle v. Vliet.

Wilt u meer informatie of aanmelden voor muziekles? Stuur vrijblijvend een mail naar opleidingen@caeciliaschipluiden.nl.

Kennismakingscursus Muziek

Leerlingen van groep 4 en 5 kunnen eerst de kennismakingscursus volgen, zowel in Schipluiden (woensdagmiddag, Notenschip) als in Den Hoorn (woensdagmiddag, Het Lint).

In zes theorielessen maken kinderen op een speelse manier kennis met het maken van muziek. Daarnaast leren de kinderen de beginselen van het notenschrift door middel van liedjes en spelletjes. Ook kunnen ze tijdens deze lessen verschillende blaas- en slagwerk-instrumenten uitproberen. Als afsluiting nemen ze tijdens een speciale les (op vrijdagavond) een kijkje bij het jeugdorkest. De cursus bestaat uit 6 lessen van een half uur en wordt in het najaar gegeven.

Informatie en inschrijving: opleidingen@caeciliaschipluiden.nl.

Jeugdcultuurfonds gemeente Midden-Delfland

Alle kinderen doen mee

Is uw kind dol op muziek? Maar heeft u te weinig geld om muziekles te betalen? Sinds 1 mei 2015 heeft gemeente Midden-Delfland een Jeugdsportfonds en een Jeugdcultuurfonds. (Een instrument krijgt u bij Caecilia in bruikleen als uw kind les neemt)

Deze fondsen betalen voor gezinnen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen (een deel van) de kosten voor een sportclub, scouting, muziek- of tekenles en eventuele benodigdheden.

Voor cultuur is de bijdrage maximaal € 450,- per 12 maanden via het Jeugdcultuurfonds.

U komt in aanmerking voor een bijdrage uit het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds als:

  • uw kind tussen de 4 en 18 jaar oud is;
  • uw kind staat ingeschreven in de gemeente Midden-Delfland;
  • uw inkomen niet hoger is dan 110% van het minimuminkomen.

U kunt voor ieder kind een aanvraag indienen. Dit kan via de gemeente (Stichting Welzijn Midden Delfland) of via onze opleidingen.

Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

Wist u dit?

Muziek is heel goed voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Het heeft ook uitwerking op het gedrag.

image1

of een trombone, klarinet, xylofoon, hoorn, trompet, hobo, bariton, saxofoon, dwarsfluit, slagwerk….

Onze leraren

Slagwerk: Ferry Vogelaar
Tijdens en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag was Ferry Vogelaar jarenlang verbonden aan diverse slagwerkensembles, zoals Percossa en Circle Percussion. Naast het zelf musiceren vindt hij het ook leuk om les te geven. De laatste jaren heeft Ferry zich toegelegd op het leiden van ensembles. Sinds 2000 leidt hij de slagwerkgroep DrumPack van Caecilia.

Koper: Youri Kemps
Op achtjarige leeftijd is Youri Kemps begonnen met pianoles en een jaar later met trompetles. Daarna heeft hij in diverse (harmonie) orkesten gespeeld, in een akkordeonorkest met blazers en in een bigband. Na de Havo voor Muziek en Dans heeft hij trompet gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en nu studeert hij Hafa-directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vindt het leuk om les te geven, zelf te spelen in diverse orkesten en ensembles, te dirigeren en arrangementen te schrijven. Sinds 2004 geeft hij de koperblazers bij Caecilia les.

Klarinet en saxofoon: Daan van Koppen
Daan van Koppen is op 9 jarige leeftijd begonnen met het spelen van de saxofoon bij de plaatselijke muziekvereniging. In 2012 heeft hij een Erasmus studie gedaan bij Kyle Horch aan The Royal College of Music in Londen. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij bij David Kweksilber, Frank Timpe en Leo van Oostrom en behaalde in 2015 zijn Master. Zijn bachelor klassieke muziek heeft behaald op saxofoon en zijn master met improvisatie en jazzmuziek. Hij heeft  masterclasses gevolgd bij saxofonisten als Arno Bornkamp (Nederland), Martin Eriksonn (Zweden), Jorgen Pettersonn (Zweden), Kenneth Tse (China), Johannes Thorell (Zweden). Inmiddels bespeelt hij professioneel alle soorten saxofoon: van sopranino tot bas. Sinds 2013 is hij werkzaam als baritonsaxofonist bij het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Daarnaast is hij actief bij verschillende ensembles, zoals Kluster5, het Haags Saxofoonkwartet en Neo-Fanfare 9×13. Sinds september 2016 geeft Daan les bij Caecilia.

Dwarsfluit: Ellen Baksteen

Ellen Baksteen heeft op jonge leeftijd de passie voor de dwarsfluit ontwikkeld, mede door toedoen van Berdien Stenberg en Sir James Galway. Op latere leeftijd heeft ze ook de passie ontdekt voor het lesgeven en heeft daarom via de Schumann akademie de bachelor of music gehaald. Ellen geeft graag les, workshops, concerten en werkt graag mee aan allerhande projecten van operette tot rockconcert. Om zich te blijven ontwikkelen, volgt ze geregeld cursussen, masterclasses en workshops. Naar aanleiding daarvan is zij ook gaan dirigeren. Dit doet zij voor beginnersorkestjes en valt af en toe in bij koren. Sinds november 2019 geeft Ellen les bij Caecilia.