Het is heel belangrijk je instrument goed te onderhouden. Het voorkomt dat je stem- en ventielpompen vast komen te zitten, dat vuil in het instrument blijft en dat koperoxide (roest) van binnenuit optreedt. Mocht er een pomp vastzitten en niet makkelijk loskomt, ga er niet zelf aan trekken. Je trekt dan door je kracht het instrument uit elkaar en dan is het kapot. Breng hem dan even naar een vakman!

Belangrijk is je voor je begint met spelen even alle pompen heen en weer beweegt. Als iets stroef gaat weet je meteen of je met speciaal vet of ventiel olie moet smeren. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur smelt dit weg en bij lage temperatuur stolt het en plakken de pompen juist vast.

Veeg na het spelen je instrument schoon. Vooral op plaatsen waar het instrument met handen of speeksel in aanraking komt is dit belangrijk. Zweet op je handen en vingers en speeksel kunnen de lak op het instrument aantasten.

Het voordeel van koperblaasinstrumenten is dat alles uit elkaar kan. Ik adviseer om de paar maanden je hele instrument uit elkaar te halen en alles goed schoon te maken.

Schoonmaken van je instrument

Dit kan het best met een speciaal schoonmaak setje die je eigenlijk allemaal moet hebben. Bijvoorbeeld dit schoonmaaksetje.

Je kan met het kleine borsteltje je mondstuk aan de binnenkant schoon maken en met de andere borstels alle pompen, ventielen en hoofdbuis (waar je mondstuk in gaat) van binnen goed schoonmaken. Dit alles met lauw warm water.

Elke keer als je je ventielen smeert komt er een extra laagje olie op je ventielen. Dit moet er ook weer af en dat kan het best met een schuursponsje. (die met zo’n groene bovenkant). Let op! Alléén het gedeelte met de gaten. Dit is ook het geval met de ventielpompen en stempomp. Het gedeelte wat je invet moet je ook regelmatig schoonmaken om het aangekoekte vet weg te halen, dat doe je op de zelfde manier als je ventielen. De binnenkant van je ventielen en het ventielhuis kun je ook makkelijk schoonmaken met een borstel uit de schoonmaakset.

Zoals ik al zei, alles kan los, ook de schroeven aan de onderkant van je ventielen. En dat komt goed uit als je om 6 maanden je instrument in losse onderdelen even in bad legt. Lauw warm water met een beetje!! afwasmiddel (zonder citroenzuur). Als je je trompet gebruikt in een dweilband, is het misschien een idee om dit vaker te doen… Ik raad je aan om de ventielen in de volgorde 1-2-3 naast elkaar te leggen zodat je niet later tijd kwijt bent met het uitzoeken welke ventiel waar in de trompet moet. Als alles droog is zet je hem weer in elkaar maar niet zonder te smeren. De ventielen en de coulisse (schuif op de trombone) smeer je in met olie (slidomix), de pompen met vet. Let af en toe ook even op het kurkje van je waterklepje. Die willen nog wel eens verduurd zijn waardoor het niet goed sluit op de wateruitlaat en lucht ontsnapt.

Als je dit regelmatig toepast blijft je instrument in topconditie!

Maandelijks onderhoud

Maak een keer per maand je mondstuk schoon. In het mondstuk verzamelen namelijk de meeste bacteriën. Mondstukken kunnen met Isopropylalcohol gedesinfecteerd worden. Je kunt dit doen met een wattenstaafje of een doekje wat door het mondstuk gehaald kan worden.

Je mag ook het mondstuk een half uurtje in lauwwarm water met een druppel afwasmiddel zonder citroenzuur laten staan en dan de buitenkant en binnenkant goed schoon boenen. De buitenkant kun je schrobben met een tandenborstel of afwasborsteltje. Voor de binnenkant zijn er speciale mondstukborsteltjes te krijgen. Spoel daarna het mondstuk schoon met schoon stromend water.

Plaats het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis en sla er nooit met de hand op. Hierdoor kan het mondstuk vast komen te zitten.

Berg geen losse onderdelen zoals pupiters, rieten, wasknijpers, mondstukken en paperclips in het koffer op, of er moet een opbergruimte voor zijn. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken voor deuken in het instrument.

  • Eet of drink niet onder het spelen. Zorg voor een schone mond voordat je gaat spelen. Dit voorkomt dat er etensresten in het instrument achterblijven.
  • Geef alle instrumenten genoeg tijd om helemaal op te drogen na het poetsen of spelen, dit voorkomt veel problemen, zoals red rot.