WELk INSTRUMENT WIL JIJ GRAAG  LEREN BESPELEN?

Caecilia's
muziekschool

DSC_0145
Screenshot 2021-03-20 at 10.42.50

Muziek maken is een leuke hobby. Bovendien blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken dat muziek ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen (zie het artikel verder op deze pagina). Samen muziek maken, bijvoorbeeld in een orkest, versterkt bovendien het groepsgevoel en de discipline.

Wij leiden leerlingen op met als doel dat zij gaan meespelen in één van onze orkesten of in de slagwerkgroep. Wanneer het niveau daarvoor voldoende is, is het de bedoeling dat zij ook daadwerkelijk mee gaan spelen.

Screenshot 2021-03-20 at 10.43.27

Hoe werkt dat dan?

Leerlingen krijgen privé-les van professionele leraren, gespecialiseerd in slagwerk, dwarsfluit, koper- of houtinstrumenten. De lessen van een half uur worden éénmaal per week gegeven. Per jaar krijgt een leerling 40 lessen. Een instrument leren bespelen kan vanaf de leeftijd van ongeveer 8 á 9 jaar (afhankelijk van het kind en het instrument).

Na ongeveer anderhalf jaar (afhankelijk van het instrument) zijn de meeste leerlingen zover dat ze mee kunnen spelen in het jeugdorkest of bij Drumpack, de slagwerkgroep. Daar leer je met anderen muziek te maken. Samen muziek maken is tenslotte waar het in onze vereniging om gaat. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is deelname aan de landelijk erkende examens. Een leerling heeft twee tot drie jaar les nodig om deel te nemen aan het A-examen. Eenmaal per jaar in het voorjaar wordt een presentatieavond gehouden waarbij leerlingen een aantal stukjes spelen, en leraren en de opleidingscommissie uitleg kunnen geven over de opleiding bij de vereniging.

Een instrument bespelen is geen goedkope hobby, maar leerlingen jonger dan 18 jaar krijgen een verenigingskorting. Daarnaast krijgt de leerling het instrument in bruikleen van de vereniging. Deze hoeft niet door de leerling zelf aangeschaft te worden. Informeer gerust vrijblijvend naar onze tarieven.

Weet uw kind nog niet of het een instrument wil gaan spelen of welk instrument te kiezen? Lees dan de informatie over onze kennismakingscursus Muziek.

Voor kinderen vanaf groep 3 is het vanaf maart 2022 mogelijk te starten met blokfluitles.

Volwassenen

Ook volwassenen kunnen les krijgen bij Caecilia. Heb je ooit een instrument bespeeld en wil je dit weer oppakken? Of heb je er altijd van gedroomd om een instrument te leren bespelen, maar kwam er niet van? Informeer naar de mogelijkheden! Ook voor actieve muzikanten zijn er mogelijkheden om lessen te nemen bij onze professionele leraren.

Voor alle vragen en informatie over muzieklessen:


Kennismakingscursus muziek

Leerlingen van groep 4 en 5 kunnen eerst de kennismakingscursus volgen, in het Notenschip in Schipluiden (woensdagmiddag).

In zes theorielessen maken kinderen op een speelse manier kennis met het maken van muziek. Daarnaast leren de kinderen de beginselen van het notenschrift door middel van liedjes en spelletjes. Ook kunnen ze tijdens deze lessen verschillende blaas- en slagwerk-instrumenten uitproberen. Als afsluiting nemen ze tijdens een speciale les (op vrijdagavond) een kijkje bij het jeugdorkest. De cursus bestaat uit 6 lessen van een half uur en wordt in het najaar gegeven.

Meld je aan voor de komende kennismakingscursus die start op woensdag 20 september a.s. door een mailtje te sturen aan opleidingen@caeciliaschipluiden.nl. 
De kennismakingscursus wordt gegeven op: 20 september, 4, 11 en 25 oktober, 1 en 15 november en de orkestles op 24 november.  

Blokfluitles

Kom ook blokfluit bij ons spelen! De blokfluit is een leuk instrument om te starten. Al vanaf groep 3 kun je bij ons terecht om in kleine groepjes blokfluit te leren spelen. Fantastisch om straks je eigen muziek te kunnen maken.

Lees hier meer over de blokfluitles.

Jeugdcultuurfonds gemeente Midden-Delfland

Alle kinderen doen mee

Is uw kind dol op muziek? Maar heeft u te weinig geld om muziekles te betalen? Sinds 1 mei 2015 heeft gemeente Midden-Delfland een Jeugdsportfonds en een Jeugdcultuurfonds. (Een instrument krijgt u bij Caecilia in bruikleen als uw kind les neemt)

Deze fondsen betalen voor gezinnen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen (een deel van) de kosten voor een sportclub, scouting, muziek- of tekenles en eventuele benodigdheden.

Voor cultuur is de bijdrage maximaal € 450,- per 12 maanden via het Jeugdcultuurfonds.

U komt in aanmerking voor een bijdrage uit het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds als:

    • uw kind tussen de 4 en 18 jaar oud is
    • uw kind staat ingeschreven in de gemeente Midden-Delfland
    • uw inkomen niet hoger is dan 110% van het minimuminkomen.

U kunt voor ieder kind een aanvraag indienen. Dit kan via de gemeente (Stichting Welzijn Midden Delfland) of via onze opleidingen.

Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

Onze docenten

Ferry Vogelaar

Slagwerk

Tijdens en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag was Ferry Vogelaar jarenlang verbonden aan diverse slagwerkensembles, zoals Percossa en Circle Percussion. Naast het zelf musiceren vindt hij het ook leuk om les te geven. De laatste jaren heeft Ferry zich toegelegd op het leiden van ensembles. 

Youri
Kemps

KOPER

Op achtjarige leeftijd is Youri Kemps begonnen met pianoles en een jaar later met trompetles. Daarna heeft hij in diverse (harmonie) orkesten gespeeld, in een akkordeonorkest met blazers en in een bigband. Na de Havo voor Muziek en Dans heeft hij trompet gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en nu studeert hij Hafa-directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vindt het leuk om les te geven, zelf te spelen in diverse orkesten en ensembles, te dirigeren en arrangementen te schrijven. Sinds 2004 geeft hij de koperblazers bij Caecilia les.

Daan van Koppen

KLARINET & SAX

Daan van Koppen is op 9 jarige leeftijd begonnen met het spelen van de saxofoon bij de plaatselijke muziekvereniging. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij bij David Kweksilber, Frank Timpe en Leo van Oostrom en behaalde in 2015 zijn Master.  Inmiddels bespeelt hij professioneel alle soorten saxofoon: van sopranino tot bas. Sinds 2013 is hij werkzaam als baritonsaxofonist bij het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Daarnaast is hij actief bij verschillende ensembles, zoals Kluster5, het Haags Saxofoonkwartet en Neo-Fanfare 9×13. Sinds september 2016 geeft Daan les bij Caecilia.

Nadja Zhelnina

DWARS- en blokFLUIT

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Nadja’s leven. Nadja wilde altijd wel een muziekinstrument leren spelen, maar dat was niet meteen mogelijk. Zodra het kon is de keuze op de dwarsfluit gevallen, omdat ze het een mooi, sprookjesachtig en zangerig instrument vindt. In 2021 heeft zij succesvol haar bachelor in fluitspel afgerond aan het Conservatorium in Den Haag. 

Gedurende haar jaren aan het conservatorium heeft Nadja ook een passie ontwikkeld voor fluitles geven. Zo geeft ze naast Caecilia Schipluiden ook les bij de Stichting Muziekschool Pijnacker en bij harmonievereniging Uni Katwijk.