Afdelingen

JeugdOrkest

Het jeugdorkest is een zelfstandig orkest dat concerten en optredens geeft en organiseert. In het orkest leren leerlingen van de opleidingen in groepsverband muziek maken. Het orkest bestaat uit muzikanten die onder leiding van de dirigent vlotte, moderne muziekstukken spelen. De leden doen orkestervaring op en ontwikkelen hun muzikale kwaliteiten.

Het is de bedoeling dat jeugdleden die in het bezit zijn van het B-examen of gelijkwaardig niveau rond hun 16e jaar de overstap naar het harmonieorkest maken. In het jeugdorkest worden de leden hierop voorbereid. Veel aandacht wordt besteed aan de volgende aspecten:

  • het samenspel
  • de zuiverheid
  • zelfstandig leren spelen; uittellen van maten en rusten en durven inzetten
  • solo’s durven spelen.

Het jeugdorkest verzorgt regelmatig concerten. Dit kan zijn zelfstandig zijn, samen met de slagwerkgroep of harmonieorkest van St. Caecilia of met andere jeugdorkesten uit de regio. Ook hebben de jeugdleden regelmatig een gezellig uitstapje of een activiteit met elkaar. De jeugdleden worden in het orkest geassisteerd door een aantal volwassen muzikanten.

Dirigent van het orkest is Bastiaan Kuijpers. De repetitie is op vrijdag van 18.45 tot 20.15 uur, in het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden.

Heb je zo’n anderhalf jaar les? Kom vrijblijvend een keertje kijken of probeer alvast wat mee te spelen. We weten natuurlijk best dat sommige dingen heel moeilijk zijn in het begin, maar dat geeft helemaal niets: het belangrijkste is om met plezier samen muziek te maken. Stuur een mailtje naar info@caeciliaschipluiden.nl en kom een keer langs op vrijdagavond!

Slagwerkgroep DrumPack

DrumPack is en een enthousiaste groep jonge slagwerkers die met met elkaar slagwerkstukken instuderen en uitvoeren en plezier beleven aan het samen muziek maken. De groep staat onder leiding van dirigent Ferry Vogelaar.

Caecilia concert november 2014 (205)

De huidige groep samen met een aantal oud-leden bij het concert ter ere van het 25-jarig jubileum van Ferry Vogelaar als slagwerkleraar

In 2000 is DrumPack ontstaan. Toen werd de toenmalige drumband van muziekvereniging Sint Caecilia omgevormd tot eigentijdse slagwerkgroep. Vijf jaar later vonden de slagwerkers een eigen, herkenbare naam voor hun groep: DrumPack. De leden repeteren elke donderdagavond. Dan worden afwisselende slagwerkstukken ingestudeerd waarbij alle soorten slagwerk aan bod komen: ongestemd (diverse trommen en effectinstrumenten) én gestemd (xylofoon, klokkenspel en dergelijke). Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke variatie in de te bespelen instrumenten door de verschillende leden. Inbreng van de leden in de keuze van de muziekstukken wordt gestimuleerd.

De repetitie is op donderdag van 19.30 tot 20.30 uur, in het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden.

Heb je een achtergrond(je) in het (on)gestemd slagwerk? Kom vrijblijvend een keertje kijken bij deze gezellige groep. Stuur een mailtje naar info@caeciliaschipluiden.nl en kom een keer langs op donderdagavond!

Hier krijg je een indruk van DrumPack        deze link voor een ander optreden van DrumPack

Harmonie

Het harmonieorkest bestaat uit zo’n 55 enthousiaste muzikanten die muzikale ambitie en gezelligheid op een leuke manier combineren. Jaarlijks staat er een aantal concerten op het programma op diverse locaties. Deze concerten organiseren we vaak samen met een orkest uit de regio of daarbuiten. Op die manier hebben we meer tijd om een programma op een goede wijze in te studeren. Een goede voorbereiding staat immers aan de basis van een goed concert!

Harmonie3

Het harmonieorkest tijdens een uitvoering van “The Armed man – A Mass for Peace” in Den Hoorn

Een of twee keer per jaar wordt een studiezondag georganiseerd; in de aanloop naar een concours- of festivaldeelname kunnen groepsrepetities onderdeel zijn van de voorbereiding. Ook een weekend weg behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast worden er voor elke sectie binnen het orkest workshops georganiseerd. Onder leiding van een professionele docent kunnen dan zaken aan de orde komen waar tijdens repetities niet voldoende tijd voor is: manieren van onderhoud, stemming, hulpgrepen, technieken, mondstukken e.d.

De muziekcommissie probeert voor elk concert een evenwichtig programma op te stellen. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar stukken die goed zijn voor de muzikale ontwikkeling van het orkest. Maar uiteraard wordt er ook op gelet dat het publiek een aantrekkelijk programma te horen krijgt!

Sinds juni 2019 staat het orkest onder leiding van dirigent Bart Roobol. Het harmonieorkest repeteert op maandag van 20.00 tot ca. 22.15 uur in het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden.

Het harmonieorkest heeft in de trombone-, bastuba-, klarinet- en slagwerksectie nog plaats voor versterking. Ben je minimaal gemiddeld beoefend in het bespelen van deze instrumenten en heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar info@caeciliaschipluiden.nl en kom een keer langs op maandagavond!

Knotwilgen

Boerenkapel “De Knotwilgen” is een vriendengroep van ca. 25 enthousiaste leden die muziek en gezelligheid moeiteloos laten samenvloeien. Door improvisatie en flexibiliteit en een stevige muzikale inhoud zijn zij op velerlei manieren inzetbaar voor optredens zoals bruiloften, partijen en bedrijfsfeesten. Kijk voor meer informatie en boekingen op de website: www.knotwilgen.nl.